Microlearning is een manier om kennis/instructie/reflectie/oefening aan te bieden in kleine, hapklare brokken. Een leereenheid – ook wel nugget genoemd – vraagt vaak minder dan 5 minuten qua tijdsbesteding.

Verschillende microlearning-interventies kunnen een aanvulling zijn op een trainingsprogramma en helpen medewerkers het geleerde op het werk toe te passen. Dat kunnen zijn:

  1. Leernuggets : hapklare interventie gericht op één leerdoel. Er kunnen meerdere leernuggets zijn voor een competentie. Er kunnen drie tot vijf leernuggets zijn om een ​​bepaald niveau van beheersing voor een gebruikersrol te bereiken.
  2. Leeractiviteiten : laat leerlingen activiteiten doorlopen zoals het lezen van een pdf en het beantwoorden van een vraag, het onderzoeken van een onderwerp en het schrijven van een notitie over het onderwerp. Kruiswoordpuzzels of iets dergelijks kunnen ook aan de mix worden toegevoegd.
  3. Video’s : video’s die zijn gemaakt met sheets, animaties of interviews.
  4. Vragen : Twee tot drie vragen per leerbrokje. Er kunnen individuele quizen zijn die kunnen worden afgenomen.

Laat je inspireren door voorbeelden en wie weet kun je zelf aan de slag met microlearning voor jouw organisatie of diensten.

Verder lezen/kijken:

microleren

online leren

 

H5P: Gratis tool om microlearning te maken.

H5P maakt het makkelijk om digitaal lesmateriaal te creëren, delen en bestaande bestanden aan te passen. Met H5P is iedereen in staat interactieve educatieve leereenheden te maken. Deze (gratis)tool is te gebruiken op zowel computer als tablet als smartbord. Met H5P kunnen interactieve video’s gecreëerd worden, presentaties, spellen, advertenties en meer.

handleiding H5P
Cursussen en video’s over H5P

Overzicht met voorbeelden leerbrokken gemaakt met H5P

Enkele voorbeelden:

interactieve video

Cursus met interactieve slides

Wij kunnen u helpen

Lijkt het u wat? Wilt u nagaan of microlearning u kan helpen in de ondersteuning van uw medewerkers. Neem contact met ons op voor een kennismaking.